Owocowa królowa wiosny

Dodano: 31/05/2023 - Nr 22 z 31 maja 2023

Powiedzmy to sobie jasno – sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko. Chociaż obecnie te sercowate owoce można kupić przez cały rok, to i tak z utęsknieniem czekamy na te czerwcowe – aromatyczne, słodkie, pyszne.

Czy wiesz, że... Historia truskawek sięga początków XVIII wieku. Powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki – chilijskiej z wirginijską. Ale do sklepów trafiły dopiero w XIX wieku i uchodziły za rarytas. Były bardzo drogie. Te aromatyczne owoce składają się głównie z wody (91 proc.) i węglowodanów (7,7 proc.). Zawierają znikome ilości tłuszczu (0,3 proc.) i białka (0,7 proc.). W 100 gramach truskawek znajdują się 33 kalorie. Truskawki nie dojrzewają po zerwaniu, dlatego należy zbierać i kupować tylko dojrzałe owoce. Truskawki to nie tylko aromatyczne owoce. Roślina ta ma jadalne liście. Jeść je można na surowo oraz po ugotowaniu. Wielbiciele zielarstwa i ziołolecznictwa przygotują z nich bogaty w przeciwutleniacze napar, który
     
42%
pozostało do przeczytania: 58%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze