Bodnar kontra Giertych
Wojna Adama Bodnara z Romanem Giertychem z podjazdowej zamienia się w otwartą. Kompromitacja prokuratury w sprawie posła Marcina Romanowskiego stała się pretekstem do ataku Giertycha na ministra...
Powiedzmy to sobie jasno – sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko. Chociaż obecnie te sercowate owoce można kupić przez cały rok, to i tak z utęsknieniem czekamy na te czerwcowe – aromatyczne, słodkie, pyszne.
Czy wiesz, że... Historia truskawek sięga początków XVIII wieku. Powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki – chilijskiej z wirginijską. Ale do sklepów trafiły dopiero w XIX wieku i uchodziły za rarytas. Były bardzo drogie. Te aromatyczne owoce składają się głównie z wody (91 proc.) i węglowodanów (7,7 proc.). Zawierają znikome ilości tłuszczu (0,3 proc.) i białka (0,7 proc.). W 100 gramach truskawek znajdują się 33 kalorie. Truskawki nie dojrzewają po zerwaniu, dlatego należy zbierać i kupować tylko dojrzałe owoce. Truskawki to nie tylko aromatyczne owoce. Roślina ta ma jadalne liście. Jeść je można na surowo oraz po ugotowaniu. Wielbiciele zielarstwa i ziołolecznictwa przygotują z nich bogaty w przeciwutleniacze napar, którySUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl