Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Masło boga

Dodano: 01/03/2023 - Nr 9 z 01 marca 2023

Ten podstawowy składnik słynnego meksykańskiego kremowego sosu guacamole jest naturalnym źródłem zdrowego tłuszczu roślinnego. Z jego pomocą przygotujesz dania obiadowe, przekąski, koktajle a nawet słodkie wypieki.

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce 

1 dojrzałe awokado  2 kromki chleba pełnoziarnistego oliwa z oliwek kawałek świeżego chili  świeża kolendra do smaku 2 jajka  sól morska  sok z limonki lub cytryny  2 plastry wędzonego boczku  kilka listków  krwistego  szczawiu  lub roszpunki 1 litr wody  2 łyżki octu 

Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Chili pokrój na cieniutkie plasterki. Zrumień chleb w tosterze, skrop oliwą z oliwek. Obierz awokado i pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny.  Wlej wodę z octem do garnka, doprowadź do wrzenia, zrób wir i wbij jajko. Po 3 minutach wyciągnij jajko z wody. Na kromkach chleba ułóż listki szczawiu, na nim plasterki awokado, posyp solą morską. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce i

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze