Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Grzyby wyjątkowe

Dodano: 01/02/2023 - Nr 5 z 01 lutego 2023

Lekko słodkawe, z wyczuwalnym aromatem anyżu. Doskonale sprawdzają się w roli zamiennika mięsa, tworzą pyszne kulinarne kompozycje z warzywami, rewelacyjnie smakują w chrupiącej panierce czy dodane do kanapki.

Czy wiesz, że... Boczniak wywodzi się z mroźnych himalajskich wyżyn i jako gatunek liczy aż 39 mln lat. Europejczycy docenili te grzyby dopiero w wieku XVIII. W czasie I wojny światowej były uprawiane na szeroką skalę w Niemczech i traktowane jako ważne źródło pożywienia oraz naturalnych antybiotyków. Regularne spożywanie boczniaków wspiera nasz system odpornościowy, a wszystko dzięki obecności w nich związków fenolowych i tanin, które wykazują właściwości antybakteryjne i antywirusowe.  Boczniaki świetnie sprawdzą się w potrawach wegańskich i wegetariańskich jako zamiennik drobiu, wieprzowiny czy owoców morza. Można przygotować z nich zupy, klopsiki, kotlety, frytki. Mogą być solone, fermentowane, smażone, marynowane, suszone i
     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze