Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Zazwyczaj rola buraka sprowadzała się do barszczu i surówki. Warto obalić takie myślenie i wykorzystać wspaniały smak i niezwykłe właściwości zdrowotne niedocenianej purpurowej bulwy.
Czy wiesz, że... W starożytności buraki były uprawiane głównie dla liści. Rzymianie jadali buraczane liście, natomiast korzenie-bulwy wykorzystywali, by uśmierzyć ból zęba czy głowy. Kwas lub sok z buraka pito z myślą o zbiciu gorączki, wykorzystywano jego właściwości wykrztuśne i stosowano do łagodzenia skutków suto zakrapianych hulanek, czyli kaca. Buraki znane były już w epoce Piastów. Zgodnie z legendą kmieć Piast, urządzający postrzyżyny syna, częstował gości wszystkim, co nadawało się na wystawną biesiadę, a więc mięsami, rybami, grzybami i burakami właśnie. Jeśli chcemy poddać buraki obróbce cieplnej, lepiej upiec je w skórce i obrać dopiero przed zjedzeniem. Podczas gotowania tracą bowiem cenne składniki mineralne. Buraki można wykorzystać w kuchni
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]