Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Pamiętajcie o burakach

Dodano: 18/01/2023 - Nr 3 z 18 stycznia 2023

Zazwyczaj rola buraka sprowadzała się do barszczu i surówki. Warto obalić takie myślenie i wykorzystać wspaniały smak i niezwykłe właściwości zdrowotne niedocenianej purpurowej bulwy.

Czy wiesz, że... W starożytności buraki były uprawiane głównie dla liści. Rzymianie jadali buraczane liście, natomiast korzenie-bulwy wykorzystywali, by uśmierzyć ból zęba czy głowy. Kwas lub sok z buraka pito z myślą o zbiciu gorączki, wykorzystywano jego właściwości wykrztuśne i stosowano do łagodzenia skutków suto zakrapianych hulanek, czyli kaca.  Buraki znane były już w epoce Piastów. Zgodnie z legendą kmieć Piast, urządzający postrzyżyny syna, częstował gości wszystkim, co nadawało się na wystawną biesiadę, a więc mięsami, rybami, grzybami i burakami właśnie. Jeśli chcemy poddać buraki obróbce cieplnej, lepiej upiec je w skórce i obrać dopiero przed zjedzeniem. Podczas gotowania tracą bowiem cenne składniki mineralne. Buraki można wykorzystać w kuchni
     
51%
pozostało do przeczytania: 49%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze