Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Owoce żurawiny o soczystej, rubinowej barwie i błyszczącej skórce, zbierane po pierwszych przymrozkach, są najsmaczniejsze, a jednocześnie zachowują wszystkie właściwości zarówno odżywcze, jak i zdrowotne. Choć cierpkie i kwaśne, potrafią zdziałać cuda.
Czy wiesz, że... Żurawina to klasyczny dodatek do mięsa drobiowego, dziczyzny, pasztetów i wątróbki. Znakomicie komponuje się z serami, na przykład na Podhalu podaje się ją jako dodatek do grillowanych oscypków. Wzbogaca smak wielu sałatek i jest świetnym dodatkiem do porannej owsianki, ciast i deserów. Żurawinowy kisiel to jedna z potraw wigilijnych, które pojawiają się na kaszubskich stołach. Dawniej popularna jako „cytryna dla ubogich”, dziś uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Kwaśne, błyszczce jagody są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające organizm z toksyn. Tym samym są świetnymSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl