Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

O żurawinie słów kilka

Dodano: 14/12/2022 - Nr 50 z 14 grudnia 2022

Owoce żurawiny o soczystej, rubinowej barwie i błyszczącej skórce, zbierane po pierwszych przymrozkach, są najsmaczniejsze, a jednocześnie zachowują wszystkie właściwości zarówno odżywcze, jak i zdrowotne. Choć cierpkie i kwaśne, potrafią zdziałać cuda.

Czy wiesz, że... Żurawina to klasyczny dodatek do mięsa drobiowego, dziczyzny, pasztetów i wątróbki. Znakomicie komponuje się z serami, na przykład na Podhalu podaje się ją jako dodatek do grillowanych oscypków. Wzbogaca smak wielu sałatek i jest świetnym dodatkiem do porannej owsianki, ciast i deserów. Żurawinowy kisiel to jedna z potraw wigilijnych, które pojawiają się na kaszubskich stołach. Dawniej popularna jako „cytryna dla ubogich”, dziś uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Kwaśne, błyszczce jagody są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające organizm z toksyn. Tym samym są świetnym
     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze