Kolacja w kolorze oberżyny

Dodano: 17/11/2021 - Nr 46 z 17 listopada 2021

Kulinaria [Bakłażan]

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – czyli pochodzący z Indii i Chin fioletowy bakłażan. Nie ma charakterystycznego smaku, dlatego trzeba go łączyć z innymi warzywami, mięsem, ziołami i sosami.

Czy wiesz, że... Bakłażan w sensie botanicznym nie jest warzywem, tylko owocem, a dokładnie jagodą. Początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, dopiero później odkryto jego walory kulinarne. XII-wieczne arabskie księgi kucharskie wspominają bakłażany jako składnik codziennej diety władców. Legenda głosi, iż jeden z kalifów, znany ze swego ogromnego apetytu, podobno tak bardzo rozkochał się w opiekanych na ogniu bakłażanach, że za jednym posiedzeniem zjadał ich aż 70 sztuk. Bakłażany korzystnie wpływają na zdrowie dzięki dużej zawartości antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Są warzywem niskokalorycznym, jednak podczas przygotowania mogą wchłaniać duże ilości tłuszczu. Kupując bakłażan, wybierajmy okazy młode, o średnicy 5–8
     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze