Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – czyli pochodzący z Indii i Chin fioletowy bakłażan. Nie ma charakterystycznego smaku, dlatego trzeba go łączyć z innymi warzywami, mięsem, ziołami i sosami.
Czy wiesz, że... Bakłażan w sensie botanicznym nie jest warzywem, tylko owocem, a dokładnie jagodą. Początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, dopiero później odkryto jego walory kulinarne. XII-wieczne arabskie księgi kucharskie wspominają bakłażany jako składnik codziennej diety władców. Legenda głosi, iż jeden z kalifów, znany ze swego ogromnego apetytu, podobno tak bardzo rozkochał się w opiekanych na ogniu bakłażanach, że za jednym posiedzeniem zjadał ich aż 70 sztuk. Bakłażany korzystnie wpływają na zdrowie dzięki dużej zawartości antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Są warzywem niskokalorycznym, jednak podczas przygotowania mogą wchłaniać duże ilości tłuszczu. Kupując bakłażan, wybierajmy okazy młode, o średnicy 5–
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]