Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

„Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniu

mat. pras.
mat. pras.

Trwa nabór zgłoszeń do VI edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.

– Jesteśmy solidarni z rolnikami i dlatego przygotowujemy dania regionalne z lokalnych produktów, do czego zachęcamy Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) poprzez konkurs „Bitwa Regionów”. Tegoroczna, szósta edycja będzie odbywała się w warunkach trwającej epidemii COVID-19 i podobnie jak nasze życie przeniesie się częściowo do przestrzeni wirtualnej. Zapraszamy uczestniczki do prezentacji potraw w formie multimedialnej  – zachęca Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi. 

Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności. W ubiegłych latach „Bitwa Regionów” cieszyła się ogromną popularnością. W piątej edycji w 2019 r. wzięło udział prawie 800 KGW. Najlepsze danie – nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty – przygotowała drużyna z Gorzykowa w woj. wielkopolskim. 

– Koła Gospodyń Wiejskich pokazują, że polska wieś to nie tylko bogactwo tradycji, ale również smaków. Ta troska o zachowanie lokalnych przepisów przyczynia się do promocji lokalnego dziedzictwa i społeczności. Taki cel przyświeca również konkursowi „Bitwa Regionów” – podkreśla Anna Gembicka, sekretarz stanu w MRiRW, pełnomocnik rządu ds. lokalnych inicjatyw społecznych.

Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi. 

W tym roku pula nagród wyniesie ponad 35 tys. zł. Nabór zgłoszeń trwa do 30 czerwca 2021 r.

Więcej informacji na www.bitwaregionow.pl oraz profilu Polska Smakuje na Facebooku.