Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Dlaczego warto jeść zupy

Dodano: 07/01/2020 - Nr 2 z 8 stycznia 2020
Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Tradycyjny polski obiad to zupa i drugie danie. Obecnie coraz częściej pomijamy gotowanie gorącego wywaru z warzywami i dodatkiem ryżu lub makaronu. Tym samym odbieramy sobie cenną porcję witamin oraz minerałów. Dobrze skomponowana zupa może być pełnowartościowym i pożywnym daniem. Gęsta zupa krem, choćby na bazie białych warzyw – kalafiora, cukinii, pietruszki, selera, z dodatkiem jogurtu naturalnego, doprawiona chili i podana z czosnkowymi grzankami lub kaszą – to doskonały posiłek. Micha takiej zupy rozgrzeje i doda energii po ciężkim dniu. Szczególnie w zimie warto sięgać po zupy. Potrafią rozgrzać przemarznięty organizm, czego nie zrobi na przykład surówka. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę, czosnek albo chili czy imbir, dodatkowo wzmocnisz
     
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze