Placek na miarę wyobraźni

Kruchy placek podawany na ciepło lub zimno, a w środku wytrawne lub słodkie nadzienie. Tysiące kombinacji smakowych. Idealnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska lub deser.

Tarta to pomysł na wspaniałą ucztę nawet przy znikomych zapasach. Prosta i szybka w przygotowaniu nawet dla tych, którzy nie są mistrzami patelni. W czym tkwi sekret tego dania? W prostocie. Ciasta to tylko mąka, masło i jajka, szybko zagniatane i bezwzględnie schłodzone. Do tego nadzienie, którym może być właściwie wszystko – młode warzywa umyte i zblanszowane. Albo podduszone na oliwce, jak cebula, czosnek, cukinia, szpinak. Do tego świeże zioła. Dobrym pomysłem jest połączenie warzyw z kurczakiem, łososiem lub krewetkami.

Dla wielu tarta i quiche (swojsko zwana „kisz”) to to samo. Tymczasem... Bazę tarty, jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, stanowi kruche, drożdżowe lub francuskie ciasto, uzupełnione słodkim (owoce, kremy) lub wytrawnym (warzywa, grzyby, twarogi) nadzieniem. Ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnych form do pieczenia tart. To szklane, ceramiczne lub metalowe, niskie, okrągłe foremki z charakterystycznymi brzegami w kształcie falbanki. W zależności od nadzienia tarta może być serwowana jako przekąska, przystawka lub danie obiadowe. Szczególną popularnością cieszą się tarty deserowe, w których oprócz słodkich dodatków również do ciasta dodajemy cukier. Quiche to odmiana tarty, w której składnikiem wiążącym nadzienie jest zawsze mieszanina śmietany oraz jaj. Quiche serwowany jest jako przekąska, przystawka, obiad lub kolacja, często z bukietem sałat. Nie występuje w wersji deserowej, ponieważ nigdy nie jest słodki. Nie wiem, czy warto być ekspertem w kwestii nazwy, ale na pewno warto rozpocząć kulinarną przygodę z quichem lub tartą.


Czy wiesz, że...

1. Aby maksymalnie skrócić czas zagniatania ciasta kruchego (jest to b. ważne), schłodzone masło dokładnie siekamy z mąką przy użyciu...
[pozostało do przeczytania 56% tekstu]
Dostęp do artykułów: