Boże Narodzenie. ZAPRASZAMY DO WSPÓLNEGO GOTOWANIA

Kulinaria [Magia świąt]

Najpiękniejsze w tych świętach jest czekanie na narodziny Bożego Dzieciątka. Przy okazji z niecierpliwością oczekujemy także na śnieg, choinkę, prezenty i – oczywiście – pierwszą gwiazdkę. Gdy ona rozświetli niebo swoim blaskiem, przy stole zasiądą wszyscy, których kochamy. Świąteczny nastrój dojrzeje w zapachach miodu, korzeni, suszonych owoców i igliwia choinki. Zanim cała rodzina usiądzie przy wigilijnym stole, warto już wcześniej zadbać o magię jedynych w swoim rodzaju świąt i wrócić do tradycji wspólnego szykowania potraw. Cóż trudnego w odszukaniu w być może zakurzonych zeszytach naszych babć dawnych przepisów? Może trzeba je będzie nieco zmodyfikować, zastąpić składniki, ale to nie jest ważne! Liczy się to, by zrobić to razem i wspólnie napawać się niepowtarzalną atmosferą oczekiwania na bożonarodzeniowy cud. Niech śledzie powoli wymoczą się w dobrym polskim mleku, zanim przykryje je cebulowa czy śmietanowa pierzynka. Niech w mlecznej zalewie pęcznieje
12%
pozostało do przeczytania: 88%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gazetapolska.pl

W tym numerze