Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Smaczliwka, czyli samo zdrowie

Dodano: 14/11/2017 - Nr 46 z 15 listopada 2017
Ten niepozorny owoc kształtem przypomina gruszkę o zielonym miąższu i ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jego awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uzasadniony. Na pewno znasz ten owoc. To... awokado, którego ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, a także gruszką aligatora. Inkowie wierzyli w jego miłosne działanie. Żywieniowcy uznają smaczliwkę za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Jego spożywanie wpływa na dobrą kondycję włosów, kości, zębów oraz paznokci, chroni układ oddechowy przed infekcjami, działa korzystnie na pracę wątroby i reguluje działanie nerek. Owoce awokado zawierają wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy. Średniej wielkości smaczliwka to około 23 gramów tłuszczu, z czego 2/3 to tłuszcze nienasycone. Awokado jest bardzo ubogie w cukier, w szczególności fruktozę, dlatego polecane jest diabetykom. Dzięki grubej skórce jest jednym z owoców najbardziej
     
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze