Zdrowie w łupinie

Kulinaria [Orzechy]

Jeśli lubisz podjadać, czytając książkę albo oglądając telewizję, zrezygnuj z chipsów, ciasteczek czy innych niezdrowych przekąsek, a wybierz orzechy, i to najlepiej te „nasze” – włoskie lub laskowe. Jesień to czas na orzechy, przygotowujemy z nich nalewki, napary, dodajemy do wypieków i deserów. Najbardziej znanym orzechowym deserem jest turecka baklava, składająca się z ciasta filo przekładanego orzechami słodzonymi cukrem i miodem. Orzechy doskonale sprawdzą się w sałatkach na bazie rukoli, cukinii czy bakłażana, z dodatkiem sera pleśniowego. Śmiało można dodawać je do makaronów, pizzy, mięs czy krewetek. Można zrobić z nich panierkę do kurczaka albo dodać je do pesto. Podane na śniadanie z płatkami kukurydzianymi dodadzą nam energii na cały dzień. Badania dowodzą, że najzdrowsze ze wszystkich dostępnych na rynku są orzechy włoskie – zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Kształtem przypominają ludzki mózg i – co ciekawe – mają na mózg dobroczynne działanie,
     
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze