Amerykański smakołyk na polskim stole

To małe, pękate babeczki. W zależności od dodanych składników staną się albo słodkim ciasteczkiem, albo wytrawną bułeczką.

Muffiny to najszybsze ciastko świata. To pierwsze samodzielne wypieki małych kucharzy w Ameryce. Błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne. Świetny pomysł na deser dla zapracowanych. Mogą być na słodko albo wytrawne. Z owocami, orzechami, czekoladą, serem, ziołami, boczkiem lub szynką.

Czym różnią się od zwykłych babeczek (cupcake)? Po pierwsze – przygotowaniem ciasta. W przypadku muffin najpierw oddzielnie miesza się składniki mokre (na przykład olej, mleko, jajka), osobno zaś suche (mąka, proszek do pieczenia). Ciasta się nie miksuje, nie wyrabia ani nie uciera. Aby się udało, trzeba je tylko na koniec razem szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. Składniki na zwykłe babeczki mogą natomiast zostać zmieszane już na samym początku i muszą być zmiksowane na jednolitą masę. Drugą różnicą jest dobór składników. Cupcakes piecze się na bazie tradycyjnych składników na ciasto, czyli masła, cukru i jajek, przez co są bardziej kaloryczne. W muffinach rolę tłuszczu przejmuje olej. Grudkowate ciasto na muffiny, ledwo zmieszane, może dodatkowo zawierać takie składniki jak kawałki czekolady, owoce, otręby, ser, suszone pomidory itp. Ostatnią różnicą jest wygląd i sposób podania. Muffiny są ciężkie i zbite, wyrastają ponad papilotkę i mają lekko spękaną powierzchnie. Nie muszą być zdobione, choć można je udekorować na przykład słodką polewą. Natomiast tradycyjna babeczka to pięknie udekorowana królowa stołu. Jak widać, różnice są wyraźne, choć zdaje się, że dla łasuchów nie mają one żadnego znaczenia...


Czy wiesz, że...

Swoją nazwę muffiny zawdzięczają najprawdopodobniej popularnej w XIX-wiecznej Anglii smażonej drożdżowej bułeczce. Te słodkie wypieki były sprzedawane na ulicach angielskich miast w porze serwowania herbaty przez sprzedawców zwanych Muffin Men, którzy dzwoniąc dzwonkiem,...
[pozostało do przeczytania 47% tekstu]
Dostęp do artykułów: