Skrzydełko czy nóżka?

Dodano: 18/07/2017 - Nr 29 z 19 lipca 2017

Kulinaria [Kurczak]

Mięso drobiowe jest zdrowe, zawiera dużo substancji odżywczych oraz doskonale łączy się z różnymi dodatkami i przyprawami. Kurczaka można podawać w każdej postaci: pieczonego, duszonego, gotowanego, smażonego; na zimno i gorąco; na słodko i pikantnie. W staropolskiej kuchni mięso kurczaków serwowano z daktylami, rodzynkami, migdałami, pomarańczami, śliwkami itp. Podawano je z kolorowymi sosami: żółtym z szafranu lub z curry, czerwonym z wiśni lub czarnym z powideł śliwkowych. Gdy zapanowała moda na kuchnię francuską, a wraz z nią na dania faszerowane, na stołach królowały kurczęta nadziewane. Robiono z nich rolady i roladki z najrozmaitszymi nadzieniami i farszami. Mięso kurczaka to jeden z tych produktów, który miłośnikom gotowania i smakoszom daje wielkie pole do popisu, a do tego dania z kurcząt są niedrogie. Mięso z kurczaka jest lekkostrawne, ma mało tłuszczu i wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. To sprawia, że jest idealnym składnikiem diet
     
27%
pozostało do przeczytania: 73%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze