Na śniadanie, obiad, kolację, deser...

Delikatny i sycący przysmak prosto z patelni. Może być podany na słodko, pikantnie, z warzywami, a nawet z owocami morza. Wystarczą dwa jajka, patelnia i… to co mamy w lodówce.

Omlet, czyli pulchny placek zrobiony z ubitych jaj, to w zasadzie danie międzynarodowe. Smaczny, pożywny i łatwy w przygotowaniu. Choć znany był już w starożytności, obecnie uważa się, że to specjalność kuchni francuskiej.

Wśród rodzajów omletów najbardziej znany jest ten francuski. Klasyczny, z roztrzepanych jajek, smażonych na maśle tylko z jednej strony i rolowany podczas smażenia tak, by masa jajeczna warstwowo ścinała się na patelni. Dodatki układa się na gotowy omlet, po czym składa się go na pół. Omlet hiszpański, zwany tortillą, jest grubszy i zawiera więcej dodatków, smaży się go z dwóch stron, czasem dopieka w piekarniku. Najsłynniejszy to tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Najpierw podsmażamy na patelni dodatki, a następnie zalewamy masą jajeczną i razem smażymy z dwóch stron lub zapiekamy. Włosi też mają swój omlet, to tzw. frittata, smażony z dwóch stron lub zapiekany w piekarniku omlet z dodatkami, które miesza się z surowymi jajkami przed wylaniem masy na patelnię.

Są też wersje deserowe. Przygotowując puszysty omlet biszkoptowy, białka ubija się na sztywną pianę i delikatnie łączy z żółtkami i niewielką ilością mąki pszennej, a następnie smaży wolno na patelni. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych owoców lub konfitury, bitej śmietany i obowiązkowo cukru pudru. Austriacki omlet cesarski, Kaiserschmarrn, to gruby, słodki omlet często z dodatkiem rodzynek i... porwany na kawałki. Wystarczy oprószyć go cukrem pudrem lub cynamonem albo polać sosem waniliowym lub musem jabłkowym. Omlet na słodko czy na słono? Wybór należy do ciebie...

Czy wiesz, że...
Aby omlet się udał, powinniśmy smażyć go na patelni z grubym dnem. Przed smażeniem nacieramy ją tłuszczem i silnie rozgrzewamy. Na...
[pozostało do przeczytania 51% tekstu]
Dostęp do artykułów: