Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ach, te pomidory!

Dodano: 19/09/2023 - Nr 38 z 20 września 2023

Chociaż jemy je przez cały rok na surowo i w przetworach, to nie ulega wątpliwości, że właśnie późnym latem pomidory prezentują swe walory w całej pełni. Wygrzane w słońcu, czasem niekształtne, niezupełnie dojrzałe, lecz soczyste, słodkie, pyszne i uniwersalne. 

Czy wiesz, że... Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. Ich uprawą zajmowali się Indianie zamieszkujący tereny na północ od równika. Aztekowie nazywali je „xitomatl”, czyli „duży pulchny owoc” . Do Europy trafiły w XVI wieku, przywiezione przez hiszpańskich żeglarzy z Meksyku.  W Europie nie od razu odkryto walory pomidora. Ze względu na czerwone zabarwienie owoców i ich charakterystyczny zapach pomidory uznawane były za rośliny trujące. Krzewy pomidorów hodowano jedynie dla ozdoby.  Włosi i Hiszpanie do dziś toczą spór, kto pierwszy wykorzystał pomidory w kuchni. Włosi twierdzą, że to oni byli prekursorami i już pod koniec XVII wieku używali pomidorów w przepisach kulinarnych. Jednak,
     
53%
pozostało do przeczytania: 47%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze