Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Królowa nowalijek

Dodano: 23/04/2024 - Nr 17 z 24 kwietnia 2024

Jej pojawienie się na targu niegdyś było znakiem nadejścia wiosny. Dziś rzodkiewkę można kupić przez cały rok, ale najlepiej smakuje właśnie ta wiosenna, jędrna, pięknie czerwona, królewsko prezentująca się na tle wszechobecnej zieleni. Chrupiąca i soczysta – idealna na kanapki, do sałatek albo składnik dania głównego.

Gnocchi z glazurowanymi w miodzie rzodkiewkami  

1 pęczek rzodkiewki  1 opakowanie gnocchi 100 g wędzonego boczku  80 g orzechów włoskich  kilka gałązek świeżej kolendry  sok z połowy cytryny  2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy  szczypta chili sól pieprz

Posiekaj połowę orzechów. Dodaj do nich posiekane liście rzodkiewki i kolendry, wlej sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i łyżką oliwy. Wszystko umieść w blenderze i zmiksuj na gładkie pesto. 

Na patelni, bez tłuszczu, usmaż pokrojony w dużą kostkę boczek. Kiedy będzie ładnie zrumieniony i chrupiący, zdejmij go i trzymaj w cieple. 

Przekrojone na pół rzodkiewki z 

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze