Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Danie na lato

Dodano: 27/08/2024 - Nr 35 z 28 sierpnia 2024

Ratatouille, jedno z najsłynniejszych dań Prowansji, to kulinarny hołd dla prostoty i smaku. Danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Choć wywodzi się z kuchni ubogich rolników, z czasem zyskało status kulinarnego arcydzieła.

Ratatouille wykwintnie podane   

400 g małych, cienkich bakłażanów (2–3 szt.)

350 g cukinii żółtej (2 szt.)

350 g cukinii zielonej (2 szt.)

400 g podłużnych pomidorów rzymskich (4 szt.)

250 g papryki czerwonej (1–2 szt.)

250 g papryki żółtej (1–2 szt.)

3 cebule

4–5 ząbków czosnku

1 puszka pomidorów krojonych lub całych 

5 łyżek oliwy

1/2 łyżeczki tymianku 

1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

sól

pieprz

garść listków bazylii

Paprykę żółtą i czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, nie większą niż 1 cm. Cebule obierz i pokrój

     
26%
pozostało do przeczytania: 74%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze