Alkotubkowa putinada
Choć sprawa alkotubek, czyli alkoholu sprzedawanego w saszetkach, przypominających opakowania z musami owocowymi, równie szybko „zdechła”, jak się pojawiła, to jest ona symptomatyczna i pokazuje...
Szkoda, że porzeczki to nieco zapomniane owoce. Intensywna, kwaśna nuta, przeplatająca się z delikatną goryczką – to zapowiedź wielu kulinarnych możliwości.
Czy wiesz, że... Porzeczki są roślinami naturalnie występującymi na obszarze Europy i Azji. W stanie dzikim jest około 150 gatunków tych krzewów, w Polsce można spotkać sześć z nich. Niezależnie od koloru, porzeczki wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry. O leczniczych właściwościach soku z porzeczek jako domowego leku na żołądek, gorączkę i pragnienie pisano już w 1543 roku. Owoce czarnej porzeczki to wspaniałe źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim witaminy C – 100 g owoców dostarcza cztery razy więcej tej witaminy, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej. Porzeczka jedzona na czczo odświeża, wzmaga apetyt, zaś jedzona godzinę po posiłku poprawia trawienie. Z nasion czarnejSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl