Zwiozą nam przestępców
Niedawny raport niemieckiej policji, ukazujący skalę przestępczości powodowanej przez migrantów, zszokował naszych zachodnich sąsiadów, gdyż poruszył kwestię będącą dotąd tematem tabu. W tym samym...
Pełne pysznych, delikatnych ziaren główki słoneczników właśnie pojawiły się na straganach. Skubanie nasion słonecznika może być bardzo uzależniające. Jest to jednak ten rodzaj uzależnienia, z którym nie trzeba walczyć.
Czy wiesz, że: Słonecznik pochodzi z Meksyku, gdzie był uprawiany już od 3000 r. p.n.e. Dla Indian Cherokee był źródłem pożywienia w formie ziarna, mąki lub oleju, używali go też jako lekarstwa. Ziarna słonecznika możemy prażyć z przyprawami, wykorzystać jako element dekoracyjny albo składnik sałatek lub dressingów. Można dodać je do musli, owsianek, jogurtów, panierek. Zmiksowane ziarna zmienią się w pyszną pastę, którą można smarować kanapki lub wykorzystać jako bazę do słonecznikowej chałwy lub hummusu. Słonecznik to jedna z ważniejszych roślin, z których na masową skalę pozyskuje się olej. Ziarna słonecznika, oprócz składników odżywczych, zawierają również dużo tłuszczów, przez co są bardzo kaloryczne. Zalecana dziennaSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl