Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Jak wiosna, to szczypior

Dodano: 16/04/2024 - Nr 16 z 17 kwietnia 2024

Nadejście wiosny to czas, kiedy mamy do dyspozycji coraz więcej pysznej i zdrowej zieleniny. Szczypior to jedna z bardziej charakterystycznych roślin wiosennych. Świetnie sprawdza się w kanapkach, dobrze uzupełnia też smak innych dań.

Frittata ze szczypiorkiem na wiosenne śniadanie  2 jajka 3 suszone pomidory 1/3 pęczka szczypiorku 10 oliwek 1 łyżka tartego parmezanu  łyżeczka masła sól morska pieprz 

Szczypiorek posiekaj, oliwki i pomidory pokrój na kawałki. Odłóż połowę szczypiorku, a resztę przełóż do miseczki. Dodaj jajka, parmezan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj, lekko roztrzepując jajka. Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę masła, wylej masę jajeczną, ustaw nieduży płomień i przykryj pokrywką. Po 3–4 minutach, kiedy masa zetnie się w większej części i po bokach, przewróć placek łopatką na druga stronę, podgrzewaj jeszcze 1–2 minuty. Podawaj posypane resztą szczypiorku.

czas 15 minut  koszt 5 zł stopień trudności łatwe porcji 1

---

     
48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze