Zwiozą nam przestępców
Niedawny raport niemieckiej policji, ukazujący skalę przestępczości powodowanej przez migrantów, zszokował naszych zachodnich sąsiadów, gdyż poruszył kwestię będącą dotąd tematem tabu. W tym samym...
W różnych wersjach deser ten występuje w wielu krajach, zmieniając nazwę w zależności od dodatków. Jego atutem, poza smakiem, jest prostota przygotowania. Mało mąki, jeszcze mniej masła, kilka owoców i mamy receptę na crumble.
Czy wiesz, że... Crumble to angielski deser, który stał się popularny podczas II wojny światowej, kiedy wprowadzono reglamentację mąki i cukru. Kryzys kryzysem, lecz Brytyjczycy nie chcieli zrezygnować z kawałka ciasta do popołudniowej filiżanki herbaty z mlekiem. Tak zrodził się przepis na najprostsze ciasto z jabłkami – apple crumble. Klasyczne proporcje w kruszonce to 2:1:1, czyli 100 g mąki pszennej i po 50 g cukru oraz masła. Wszystkie składniki rozciera się palcami. Kruszonkę można przechować w lodówce, ale po wyjęciu należy ją ponownie rozkruszyć. Jeśli jest zbyt mokra, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt sucha – masła. Jeśli chcemy wzbogacić smak kruszonki, możemy dodać wanilię, cynamon, kardamon, kakao.SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl