Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Amerykański smakołyk na polskim stole

Dodano: 29/08/2017 - Nr 35 z 30 sierpnia 2017
To małe, pękate babeczki. W zależności od dodanych składników staną się albo słodkim ciasteczkiem, albo wytrawną bułeczką. Muffiny to najszybsze ciastko świata. To pierwsze samodzielne wypieki małych kucharzy w Ameryce. Błyskawiczne w wykonaniu i bardzo smaczne. Świetny pomysł na deser dla zapracowanych. Mogą być na słodko albo wytrawne. Z owocami, orzechami, czekoladą, serem, ziołami, boczkiem lub szynką. Czym różnią się od zwykłych babeczek (cupcake)? Po pierwsze – przygotowaniem ciasta. W przypadku muffin najpierw oddzielnie miesza się składniki mokre (na przykład olej, mleko, jajka), osobno zaś suche (mąka, proszek do pieczenia). Ciasta się nie miksuje, nie wyrabia ani nie uciera. Aby się udało, trzeba je tylko na koniec razem szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. Składniki na zwykłe babeczki mogą natomiast zostać zmieszane już na samym początku i muszą być zmiksowane na jednolitą masę. Drugą różnicą jest dobór składników. Cupcakes piecze się na bazie
     
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze