Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

W kapeluszach im do twarzy

Dodano: 12/03/2024 - Nr 11 z 13 marca 2024

Pieczarki tworzą świetny duet z czosnkiem i rozmarynem. Doprawione odrobiną pieprzu i soli będą niebanalnym dodatkiem do obiadu. Upieczone z gałązką tymianku i rozmarynu sprawdzą się jako chrupiąca przekąska. W daniach wegetariańskich wzbogacą w białko buliony i sosy warzywne.

Pieczarkowa tarta na cieście francuskim

1 rolka ciasta francuskiego 500 g pieczarek 5 ząbków czosnku 2 cebule 30 g sera parmezan 40 g sera ementaler ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ pęczka natki pietruszki 1 żółtko jaja 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz grubo mielony

Pokrój cebule w półksiężyce. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy wraz z łyżką masła i podsmaż cebule. Następnie dodaj pieczarki. Dopraw wszystko tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem. Podsmażaj na dość wysokim ogniu. Pieczarki powinny się

     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze