Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Dla smaku i zdrowia

Dodano: 07/11/2023 - Nr 45 z 8 listopada 2023

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego. Czerwona, żółta, a może zielona? Papryka doskonale sprawdzi się zarówno w orzeźwiających sałatkach, jak i w rozgrzewających jesiennych posiłkach.

Czy wiesz, że... Kolebką papryki jest Ameryka Południowa. To tam już 2500 lat p.n.e. zaczęli ją uprawiać Peruwiańczycy. Do Europy trafiła w XVI wieku i początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna.  W papryce znajdziemy pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Ponadto ma działanie rozrzedzające krew, przez co może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne. Ostra papryka jest świetnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania się, gdyż skutecznie i szybko spala kalorie. Dla określenia ostrości papryki w 1912 roku powstała skala Scoville’a. Pozwala ona określić, jak pikantny jest dany produkt. Związek
     
42%
pozostało do przeczytania: 58%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze