Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego. Czerwona, żółta, a może zielona? Papryka doskonale sprawdzi się zarówno w orzeźwiających sałatkach, jak i w rozgrzewających jesiennych posiłkach.
Czy wiesz, że... Kolebką papryki jest Ameryka Południowa. To tam już 2500 lat p.n.e. zaczęli ją uprawiać Peruwiańczycy. Do Europy trafiła w XVI wieku i początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna. W papryce znajdziemy pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Ponadto ma działanie rozrzedzające krew, przez co może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne. Ostra papryka jest świetnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania się, gdyż skutecznie i szybko spala kalorie. Dla określenia ostrości papryki w 1912 roku powstała skala Scoville’a. Pozwala ona określić, jak pikantny jest dany produkt. ZwiązekSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl