Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Aromatyczne kłącze

Dodano: 30/10/2023 - Nr 44 z 31 października 2023

Poprawia smak wielu potraw, rozgrzewa i wzmacnia organizm. Warto mieć w swojej kuchni to aromatyczne kłącze, z którego właściwości od wieków korzystają tradycyjna medycyna chińska i indyjska.

Czy wiesz, że... Imbir pochodzi z Indii i Chin. Jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Korzeń imbiru jest bardzo cennym surowcem ze względu na liczne substancje bioaktywne. Wykorzystuje się go w leczeniu migreny, infekcji górnych dróg oddechowych, schorzeń reumatycznych i mięśniowych.   Świeży imbir jest doskonałym orzeźwiającym dodatkiem do owoców morza, wieprzowiny i drobiu – dzięki niemu danie nabiera charakteru i staje się łatwiejsze do strawienia. Dodaje się go do marynat, sosów, dipów i zup, a także do przetworów, na przykład marynowanych gruszek. Kłącza imbiru można poszatkować, zemleć, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce. Imbir należy szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Obierając imbir, trzeba zeskrobać nożem skórkę
     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze