Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Po prostu zdrowa przekąska

Dodano: 17/10/2023 - Nr 42 z 18 października 2023

Jeśli szukasz zdrowej przekąski, sięgnij po chrupiące i pożywne migdały. Na sklepowych półkach znajdziesz je w wielu wariantach: prażone, solone, blanszowane, całe lub w formie płatków i słupków. Warto je mieć pod ręką.

Czy wiesz, że... Choć migdały znajdziemy na półkach sklepowych wśród orzechów, w rzeczywistości nimi nie są. To nasiona owocu, które nazywane są pestką. Migdały korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – obniżają ciśnienie, regulują metabolizm, wspierają pracę układu immunologicznego, obniżają zły cholesterol, chronią układ krwionośny, działają jak naturalny antydepresant oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Migdały po obróbce termicznej tracą cenne właściwości. Dlatego warto jeść je na surowo. A jeśli chcemy je obrać ze skórki, to zalejmy pestki wodą w temperaturze pokojowej i odstawmy na kilka godzin.  Z migdałów wytwarzany jest marcepan używany do dekoracji tortów i aromatyczny likier amaretto dodawany
     
49%
pozostało do przeczytania: 51%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze