Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Złoto lasu

Dodano: 12/09/2023 - Nr 37 z 13 września 2023

Trwając sezon na kurki cieszy grzybiarzy. Złociste, jędrne, pofałdowane kapelusze tych grzybów to świetny dodatek do porannej jajecznicy, sosu do makaronu czy gnocchi. To również pyszny towarzysz wszystkich mięs – od kurczaka po dziczyznę. 

Czy wiesz, że... Kurki są bardzo zdrowe. Mają więcej beta-karotenu niż marchewka czy pomidory. W wersji suszonej w medycynie ludowej były wykorzystywane do zwalczania pasożytów. Zawierają bowiem hitinmannozę, która jest też podstawowym składnikiem niektórych leków na pasożyty. Kurki przed spożyciem należy oczyścić. Najlepiej zrobić to tzw. sposobem na sucho, czyli za pomocą pędzelka, dzięki czemu grzyby nie nasiąkną wodą i nie zmienią swojego smaku. Ten sposób niestety jest dosyć pracochłonny, szczególnie kiedy grzybów mamy dużo i są małej wielkości. Zbieracze kurek zalecają włożenie grzybów do dużej miski, przysypanie ich solą oraz zalanie świeżo przegotowaną wodą. Po przemieszaniu łyżką piasek i inne
     
36%
pozostało do przeczytania: 64%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze