Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Uznawany za symbol kuchni greckiej ser feta jest jednym z najstarszych rodzajów sera na świecie. W starożytnej Grecji wytwarzali go mieszkający w górach pasterze z mleka owiec. W ostatnich latach ten słono-pikantny ser zyskał niezwykłą popularność na całym świecie.
Czy wiesz, że… „Feta” w języku greckim oznacza „kawałek”. Według mitologii greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu. Niektórzy dowodzą, że historia fety sięga czasów Homera i że to właśnie smakiem fety zachwycił się Odyseusz podczas spotkania z cyklopem Polifemem. Feta należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu około 40 proc. Produkowana jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (to drugie stanowi maksymalnie 30 proc. mieszanki). Do produkcji oryginalnej fety nie stosuje się mleka krowiego oraz zakazane jest używanie środków konserwujących. Feta dodawana jest do sałatek oraz dań na ciepło. Może być pieczona, jako nadzienie mięsSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl