Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Japońskie snacki – „ryżowe kanapki”, czyli onigirazu, stają się coraz popularniejsze. Zamiast chleba jest ryż, nori i dodatki – w efekcie powstaje coś w rodzaju sushi, tylko większe i łatwiejsze. A w efekcie smaczne, poręczne i idealne do zjedzenia w podróży, pracy czy na pikniku.
Czy wiesz, że… Onigirazu to współczesna wersja znanej od wieków japońskiej przekąski onigiri. Jej nazwa pochodzi od czasownika nigiru, czyli ściskać. Onigiri to porcja ugotowanego białego ryżu, formowana w trójkątny „blok” owinięty pieczonym wodorostem nori. W środku najczęściej można znaleźć nadzienie z tuńczyka z majonezem, ikrę, kurczaka, łososia, marynowaną śliwkę lub wodorosty z sosem sojowym. Onigirazu od onigiri różni się kształtem – jest prostokątne jak tradycyjna kanapka i całe owinięte płatem nori. Kanapki onigirazu przypominają maki sushi, jednak różnica tkwi w przygotowaniu ryżu. W ryżu do onigirazu nie ma charakterystycznej dla sushi marynaty z octu, soli i cukruSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl