Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Fioletowy smaczny i zdrowy

Dodano: 15/08/2023 - Nr 33 z 16 sierpnia 2023

Bakłażan zwany bywa także oberżyną lub miłosną gruszką. To fioletowa piękność z błyszcząca skórką, pod którą skrywa się biały lub delikatnie zielonkawy miąższ o lekko gąbczastej konsystencji.

Czy wiesz, że… Bakłażan nie jest aromatyczny, warto więc łączyć go z wyrazistymi składnikami, na przykład z czosnkiem, cebulą czy ziołami oregano, bazylią, tymiankiem. Bogactwo jego smaku rozwija się dopiero podczas smażenia, grillowania lub duszenia. Idealnie współgra z ziemniakami, cukinią i papryką. Jest podstawowym składnikiem greckiej musaki, katalońskiej sałatki escalivada czy włoskiego ratatouille. W Azji bakłażan uważany jest za symbol szczęścia, a w krajach śródziemnomorskich za owoc długowieczności i młodości. Jest niejadalny na surowo. Przed zjedzeniem trzeba go poddać obróbce cieplnej. Z botanicznego punktu widzenia bakłażan to owoc, a konkretnie – jagoda. Początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, później odkryto jego walory kulinarne.
     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze