Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Mądrość w płynie. Chiński krzew

FOT. PIXABAY, ADOBE STOCK, WIKIPEDIA
FOT. PIXABAY, ADOBE STOCK, WIKIPEDIA
Dodano: 08/08/2023 - Nr 32 z 9 sierpnia 2023

Trudno wyobrazić sobie współczesny świat bez herbaty. Pijemy ją, kiedy jest nam zimno na biwaku lub w deszczową pogodę. Gdy jest ciepło, ten płyn nas ochładza. Herbatę pijemy, gdy spotykamy się ze znajomymi, ale też gdy chcemy przemyśleć w samotności problem. Towarzyszy nam przez całe życie.

Nie wiadomo dokładnie, od kiedy ludzkość zaczęła pić herbatę. Nie ma jednak wątpliwości, że przełom nastąpił w Chinach. Zanim jednak ludzie docenili parzenie herbaty, najpierw odkryli jej właściwości zdrowotne. 

Najprawdopodobniej Camellia sinensis była znana w czasach prehistorycznych. Liście rosnącej na zboczach Himalajów rośliny były żute już kilka tysięcy lat przed naszą erą i cenione przez ludzi za efekt pobudzający. Ponoć jej liście były również przykładane na rany. 

Napój medytujących

Jednak napar to już zupełnie inna historia. Jest związana z legendą o cesarzu Shen Nung, którego panowanie przypadało na okres od 2732 do 2697 roku przed naszą erą

     
10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze