Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Jak tu nie lubić bobu

Dodano: 18/07/2023 - Nr 29 z 19 lipca 2023

Młody bób to prawdziwy przysmak, na który czekamy cały rok. Z uwagi na bogactwo zawartego w nim białka może być zamiennikiem produktów takich jak mięso, ryby czy jajka. Żywo zielone nasiona są doskonałą przekąską, a także dodatkiem do sałatki lub obiadu.

Czy wiesz, że... Bób równie dobrze smakuje świeżo ugotowany w osolonej wodzie, jak i dodany do mięs, zup, sosów, past czy owoców morza. Można serwować go na grzankach jako gorący dodatek do dań rybnych i mięsnych albo zmiksować i serwować w postaci zielonego puree. To doskonały składnik hummusów, nadzienia do pierogów. W sałatkach świetnie komponuje się z rukolą, szpinakiem oraz serami i dojrzewającymi wędlinami.  Bób to prawdziwa bomba witamin i wartości odżywczych. W 100 g ugotowanego bobu jest prawie 8 g białka, dlatego polecany jest osobom, które nie spożywają mięsa. Taka porcja pokrywa w całości nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Bób powinien być jasnozielony, pozbawiony brązowych
     
44%
pozostało do przeczytania: 56%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze