Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Na upały chłodnik

Dodano: 27/06/2023 - Nr 26 z 28 czerwca 2023

Kiedy wysokie temperatury nie zachęcają do siedzenia w kuchni, ratunkiem może być przyjemnie odświeżający chłodnik. Lekkie, dietetyczne, orzeźwiające chłodniki dostarczają witamin i składników mineralnych, a przy tym są niedrogie i błyskawiczne w przygotowaniu.

Czy wiesz, że... Zupy na zimno zawsze doprawiamy przed schłodzeniem, i to bardziej zdecydowanie niż zupy na ciepło, gdyż po schłodzeniu ich smak staje się mniej intensywny. Tłustą śmietanę z przepisów naszych babć można zastąpić zsiadłym mlekiem, jogurtem, maślanką czy kefirem lub ich mieszanką. Chłodniki orzeźwiają, pomagają uzupełnić płyny, gaszą pragnienie i są doskonałym źródłem witamin w postaci świeżych warzyw i ziół. Najpopularniejsze chłodniki z różnych stron świata: hiszpańskie gazpacho, którego podstawą są pomidor i papryka; chłodnik meksykański z awokado i kolendrą; włoski chłodnik melonowy ze świeżą miętą i prosciutto; wiśniowy chłodnik węgierski z cynamonem, czerwonym winem i
     
52%
pozostało do przeczytania: 48%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze