Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Do wyboru, do koloru

Dodano: 24/05/2023 - Nr 21 z 24 maja 2023

Występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej. Białe są łagodne w smaku, ale przed ugotowaniem trzeba je obrać, bo ich skórka jest łykowata. Smak zielonych i fioletowych jest bardziej wyrazisty, z lekko orzechową nutą.

Czy wiesz, że... Słowo  szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4,5 tys. lat temu, stąd rozpoczęły podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Kolor szaragów zależy od ilości światła słonecznego, które dociera do nich podczas wzrastania. Białe uprawiane są bez dostępu światła w kopcach, zielone na słońcu, a fioletowe wystawiane są na światło słoneczne jedynie na krótki czas. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat. Aby właściwie ocenić ich świeżość, popatrzmy na ich końcówki, które powinny być wilgotne od wypływającego soku. Główki muszą być
     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze