ŻYWIENIE [PRZETWORY POMIDOROWE] Przetwory pomidorowe – by dłużej cieszyć się smakiem

Pomidor jest bezcenny, biorąc pod uwagę bogactwo składników odżywczych, jakie posiada i jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bardzo wartościowe są również wytwarzane z niego przetwory.

Końcówka jesieni w naszym klimacie oznacza częste opady i coraz chłodniejsze dni, osłabiające naszą odporność. Dlatego szczególnie w tym okresie warto zadbać o wzmocnienie organizmu, co można osiągnąć m.in. poprzez właściwe odżywianie.

W okresie jesienno-zimowym ważną rolę odgrywają warzywa i owoce, które są podstawą prawidłowej diety. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia zajmują one kluczowe miejsce. Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak, aromat, a nawet kolor. Z tego powodu w tym okresie rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, a tym samym nasza dieta staje się uboższa w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny pomidor, który powinien regularnie gościć w menu przynajmniej kilka razy w tygodniu. I jest na to sposób.


Równie wartościowe jak surowe
Chociaż ciągle powszechne jest przekonanie, że najzdrowsze są surowe warzywa i owoce, to eksperci ds. żywienia już od dawna wiedzą, że ich postać przetworzona może być równie wartościowa. Dotyczy to szczególnie przetworów pomidorowych, takich jak np. przecier, sok, pomidory w puszce, koncentrat bądź passata, które powstają z pomidorów zbieranych w szczycie sezonu, kiedy zawartość substancji odżywczych w świeżych pomidorach jest największa. Poddane pasteryzacji zachowują większość cennych witamin oraz mikro- i makroelementów. Nowoczesne technologie gwarantują, że proces pasteryzacji nie powoduje utraty substancji odżywczych w tych przetworach. Jest to niezwykle ważne, ponieważ zapewnia produktom bezpieczeństwo mikrobiologiczne, jednocześnie zachowując ich wysoką wartość odżywczą. Przetwory pomidorowe są przede wszystkim źródłem potasu. Ponadto zawierają kwas foliowy, błonnik, polifenole oraz flawonoidy. Są także bogate w witaminy: C, A, E, B1, B2, B3, B6 i K. Jednak najważniejszą substancją zawartą w nich jest likopen, antyoksydant pochodzący z pomidorów, który w przetworach jest jeszcze lepiej przyswajalny.


Zupa inna niż wszystkie
Przetwory pomidorowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są używane podczas gotowania zup: pomidorowej, kremu z pomidorów czy kapuśniaku. Odpowiednio doprawione świetnie sprawdzą się w sosach do pizzy, lasagne czy spaghetti, gołąbkach, klopsikach, a nawet w bigosie.

W Polsce pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup, goszcząca w większości domów przynajmniej raz w tygodniu. Do niedawna najbardziej znana była jej tradycyjna wersja, przygotowywana na bazie niedzielnego rosołu, z dodatkiem makaronu, często zabielana śmietaną. Jednak już od kilku lat obserwować można, jak na stoły wkraczają nowe, odmienione i urozmaicone propozycje zup pomidorowych. Mogą być podawane na różne sposoby, np. w postaci kremu.

Zupa pomidorowa jest idealna dla dzieci, które często niechętnie jedzą warzywa w surowej postaci. To także dobra propozycja dla najmłodszych z problemami związanymi z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna (w wersji bez wywaru mięsnego i śmietany).


Wygodnie, lekko, nowocześnie
Dla wszystkich, którzy kochają smak pomidorów, chcą się nim cieszyć jak najczęściej i wyciskać z nich to, co najlepsze, aż do ostatniej kropli, znana marka przetworów z owoców i warzyw Łowicz przygotowała wyjątkowo innowacyjną propozycję: koncentrat 30-proc. w nowym opakowaniu – saszetce. To nowatorskie, unikatowe na rynku rozwiązanie posiada wiele praktycznych zalet: saszetka jest lekka, nie stłucze się, łatwo się otwiera. Dzięki specjalnie uformowanej podstawie oraz otworze w górnej części opakowania można ją wygodnie przechowywać w pozycji pionowej, a także powiesić. I przede wszystkim - wycisnąć jej smakowitą, aromatyczną, pomidorową zawartość do samego końca.

Niewątpliwym atutem wszystkich produktów pomidorowych od Łowicza – zarówno koncentratu, pomidorów w puszce, passaty czy przecieru w kartonie – jest fakt, że są bez dodatku soli, mają za to wysoką zawartość cennego minerału – potasu. Nie zawierają też żadnych substancji konserwujących. Dzięki temu jeszcze lepiej zachowują smak świeżych pomidorów.

Sięgajmy zatem chętnie po przetwory pomidorowe, by szybko i łatwo stworzyć swoje ulubione, pomidorowe dania na każdą okazję.


CZY WIESZ, ŻE…
Pomidor – dzisiaj doskonale znany na całym świecie, do Europy trafił już w XV w. z Ameryki Południowej. Od tego czasu zadomowił się u nas na stałe, goszcząc na stołach całego kontynentu zarówno w postaci świeżej, jak i w formie przetworów pomidorowych.

Czerwony kolor nadaje pomidorom likopen, w który są bardzo bogate. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – związków pomagających walczyć z wolnymi rodnikami. Co ciekawe, likopen jest zdecydowanie lepiej przyswajany z produktów pasteryzowanych, czyli poddanych obróbce termicznej.

Zupa pomidorowa to prawdopodobnie jedna z najstarszych zup świata, obecna w kuchni wszystkich regionów i kontynentów. Oficjalna historia zupy pomidorowej rozpoczyna się w 1872 r., kiedy prawdopodobnie został spisany i opublikowany pierwszy przepis. Stworzyła go Maria Parloa, amerykańska autorka kucharskich książek, założycielka dwóch szkół kulinarnych.




 
Artykuł przygotowany pod patronatem Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.