Maj to czas pikników, spotkań rodzinnych w ogrodzie, wypadów na łono natury i różnego rodzaju imprez na świeżym powietrzu. Majówka to pierwsza wiosenna okazja do odpoczynku – czas...
Jej pojawienie się na targu niegdyś było znakiem nadejścia wiosny. Dziś rzodkiewkę można kupić przez cały rok, ale najlepiej smakuje właśnie ta wiosenna, jędrna, pięknie czerwona, królewsko...
Nadejście wiosny to czas, kiedy mamy do dyspozycji coraz więcej pysznej i zdrowej zieleniny. Szczypior to jedna z bardziej charakterystycznych roślin wiosennych. Świetnie sprawdza się w...
Pięknie wypieczona, rumiana i chrupiąca skórka, sprężysty miąższ oraz niepowtarzalny zapach chleba to trio, któremu trudno się oprzeć. Jest częścią naszego codziennego jadłospisu i naszej...
Stanowi prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Jest symbolem dobrej zabawy i przyjemnego spędzania czasu z bliskimi, a każda rodzina ma swój ulubiony przepis
na wyjątkowy wielkanocny...
Kiełki to elementy zdrowej diety, prawdziwa bomba witaminowa, a do tego smaczna. Najlepiej chrupać je na surowo – dodawać do sałatek, kanapek, posypywać nimi jogurty, zupy, makarony, ziemniaki, a...
Pieczarki tworzą świetny duet z czosnkiem i rozmarynem. Doprawione odrobiną pieprzu i soli będą niebanalnym dodatkiem do obiadu. Upieczone z gałązką tymianku i rozmarynu...
Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki. Chociaż na początku nie robi dobrego pierwszego, to warto dać jej jeszcze jedną szansę i spróbować wprowadzić do codziennego menu, bo jest tego...
Resort kultury opublikował wyniki naboru do programu „Teatr”. Analiza decyzji o finansowym wsparciu mówi więcej niż tysiące słów. Jak na dłoni, a wkrótce i na kontach...
Rzadko gra pierwsze skrzypce w kuchni, chociaż dodajemy go do wielu potraw. Z uwagi na niską cenę i łatwą dostępność uważany był niegdyś za warzywo pospolite i mało...
Limonka to kwaśna kuzynka cytryny, kojarzona głównie z meksykańskimi i azjatyckimi daniami oraz z drinkami alkoholowymi. W smaku jest bardzo aromatyczna, kwaśniejsza od cytryny,...
W tłusty czwartek razem z pączkami królują na naszych stołach, ale są także jednym z przysmaków karnawałowych. Idealnie przygotowane faworki muszą być lekkie, delikatne, posypane...
TEGO BOKSERA
Tomasz Włosok wcielił się w postać Jerzego Kuleja w produkcji „Kulej” w reż. Xawerego Żuławskiego. Aktor przyznaje, że systematycznie trenuje boks i że to świetna...
Znajdziesz ją w kuchniach całego świata. Podawana na surowo, duszona, smażona lub gotowana. Dzięki cebuli nawet proste potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Można zaryzykować...
Osada sprzed 2,8 tys. lat, arsenał Barbarzyńców sprzed 2 tys. lat, a także miecz należący do jednego z Wikingów pochodzący z czasów, gdy Polska się dopiero tworzyła – rok 2024...
Grecka musaka to smaczne danie dla wszystkich miłośników pożywnych i aromatycznych zapiekanek. Przepis na ten śródziemnomorski przysmak nie jest skomplikowany, więc bez trudu można przygotować...
Zielony kolor kardamonu kojarzy się z wiosną, ale wydobywający się z łupinki aromat nie pozostawia wątpliwości, że to przyprawa idealna na jesień i zimę. Wystarczy szczypta, by uwolnić delikatne...
Rozpoczął się karnawał, czas zabawy na balach, przyjęciach i domówkach. Przepis na udaną imprezę to nie tylko doborowe towarzystwo czy dobra muzyka. Ważne jest również karnawałowe menu, w ...
Wigilia to rodzinne spotkanie przy stole zastawionym potrawami, na które czekamy cały rok. Karp, pierogi, bigos postny, śledzie w oleju, kutia – to tradycyjne przysmaki, które niestety są tłuste i...