Polacy zamieniają się w prawdziwych wielbicieli kawy. Jaki wpływ miała pandemia na sprzedaż kawy?
W ciągu ostatniego, pandemicznego roku Polska weszła na wyższy poziom kultury kawowej. Coraz więcej osób poszukuje kawy oznaczonej jako specialty. Wymuszony przez lockdowny pobyt w domu spowodował rozkwit codziennych rytuałów, np. samodzielnego parzenia pysznej kawy.
Świeżo zmielone ziarna jest najsmaczniejsza
Według danych Coffee Mate, do której należy polska marka Przyjaciele Kawy specjalizująca się w sprzedaży kawy i ekspresów, w 2020 r. obroty generowane ze sprzedaży kawy wzrosły w Polsce o 39 proc., a sprzedaż kawy ziarnistej aż o 49 proc.! Polacy wiedzą więc, że kawę należy kupować w postaci ziaren i mielić ją tuż przed parzeniem. Ze względu na proces utleniania szybko traci ona bowiem swoje cechy smakowe i zapachowe. Tylko napój przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren kawy pozwala odkryć niezapomniany aromat.
Rosnąca popularność kaw specialty
Z danych Przyjaciół Kawy wynika, że wśród Polaków najchętniej wybierane były kawy ziarniste specialty – ich sprzedaż wzrosła w 2020 r. aż o 146 proc. Aby kawa została uznana za specialty, certyfikowani eksperci muszą ją ocenić za pomocą 100-punktowego systemu. Oceniają m.in. wygląd niepalonych ziaren, smak i aromat. Kawa, która uzyskała więcej niż 80 punktów, może być nazywana specialty.
W kawie specialty doświadczyć można najbardziej nieoczekiwanych nut smakowych: jagód, czekolady, karmelu... Tu kawa to więcej niż napój – to przygoda. Nie ma dwóch identycznych kaw specialty: ze względu na różne warunki klimatyczne i inne cechy środowiskowe każda jest jedyna w swoim rodzaju.
Roasters Club: stworzony dla prawdziwych fanów kawy specialty
Przyjaciele Kawy stworzyli nowy projekt – Roasters Club. Dzięki tej platformie internetowej lokalne palarnie mają możliwość zaprezentowania klientom Przyjaciół Kawy świeżo palonych kaw specialty, umożliwiając im odkrywanie nowych gatunków i smaków. Platforma okazała się wielkim sukcesem i pomocą dla palarni, gdy po rozpoczęciu pandemii część z nich nie była w stanie dostosować się do nowej sytuacji. Skorzystali na tym też klienci, którzy w jednym miejscu mogli znaleźć najlepsze kawy wypalone przez polskie palarnie.
Jak zaparzyć pyszną kawę w domu?
Łukasz Wysocki z firmy Przyjaciele Kawy zdradził kilka prostych zasad parzenia kawy specialty w domu. Pozwoli to odkryć jej najlepsze cechy
- Kawa powinna być zawsze przygotowywana ze świeżo zmielonych ziaren.
- Temperatura wody do parzenia powinna wynosić ok. 85–95°C. Pozwala ona wydobyć wszystkie najlepsze cechy smakowe kawy.
- Istnieje tak zwana złota proporcja – 6 g kawy na 100 g wody – zatwierdzona przez Specialty Coffee Association.
- Warto wypróbować różne urządzenia do parzenia, np. filtr V60 (ten filmik pokazuje, jak go użyć). Są łatwe w użyciu, kompaktowe i potrafią wydobyć z kawy jej głębie smaku.
Życzymy Wam smacznej i ekscytującej podróży przez świat kawy!