Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Drogo, coraz drożej

Dodano: 01/05/2011 - Nr 18 z 4 maja 2011
Jak twierdzą eksperci PFPŻ, niektóre artykuły żywnościowe zdrożeją szczególnie – np. według ich prognozy, za wieprzowinę i drób w Polsce trzeba będzie zapłacić 15 proc. więcej. Potwierdza to na łamach „Dziennika Prawo i Gospodarka” Witold Choiński, szef zarządu zrzeszenia Polskie Mięso: – W kraju produkcja żywca została wstrzymana, bo stała się nieopłacalna. Ceny w skupie spadały, a koszt pasz rósł. Według danych rządowej Agencji Rynku Rolnego wzrost cen mięsa wieprzowego jest spowodowany dynamiczną podwyżką cen zbóż paszowych, co gwałtownie pogorszyło ekonomiczne warunki chowu trzody (zarówno w Polsce, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskiej). W styczniu 2011 r. trudną sytuację na rynku wieprzowiny pogłębiło wykrycie dioksyn w niemieckim mięsie, które zostało wyeliminowane z rynku. W Polsce, w przeliczeniu na walutę unijną, cena wieprzowiny znacznie wzrosła – pod koniec marca br. w skupie płacono za nią przeciętnie o ok. 5 proc. więcej niż przed miesiącem. Płacimy jak
     
8%
pozostało do przeczytania: 92%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze