Drogo, coraz drożej

Jak twierdzą eksperci PFPŻ, niektóre artykuły żywnościowe zdrożeją szczególnie – np. według ich prognozy, za wieprzowinę i drób w Polsce trzeba będzie zapłacić 15 proc. więcej. Potwierdza to na łamach „Dziennika Prawo i Gospodarka” Witold Choiński, szef zarządu zrzeszenia Polskie Mięso: – W kraju produkcja żywca została wstrzymana, bo stała się nieopłacalna. Ceny w skupie spadały, a koszt pasz rósł.

Według danych rządowej Agencji Rynku Rolnego wzrost cen mięsa wieprzowego jest spowodowany dynamiczną podwyżką cen zbóż paszowych, co gwałtownie pogorszyło ekonomiczne warunki chowu trzody (zarówno w Polsce, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskiej). W styczniu 2011 r. trudną
[pozostało do przeczytania 91% tekstu]
Dostęp do artykułów: