Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Z nami pobiegniesz bezpiecznie

To był bieg
11. PZU Półmaraton Warszawski już za nami. Wielkie gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników oraz równie wielkie podziękowania dla sponsorów, partnerów, wolontariuszy i wszystkich tych, którzy włożyli swoje serce w przygotowanie  biegu. Teraz odliczamy dni do 38. PZU Maratonu Warszawskiego, który wystartuje 25 września 2016 roku. Do zobaczenia na starcie! A póki co zajrzyjmy jeszcze na listę zwycięzców naszej kwietniowej imprezy
Zwycięzcą 11. PZU Półmaratonu Warszawskiego został pochodzący z Kenii Daniel Muimbi Muteti, który bieg zakończył z czasem  1:02:11. Drugi na metę dobiegł Justus Kiptoo Kanda (Kenia) z czasem 1:02:21, a trzeci był Abraraw Misganaw (Etiopia).
Pierwszą kobietą na mecie została Perendis Lekapana (Kenia) z czasem 01:10:41. Za nią kolejno: Alice Mogire (Kenia) z czasem 01:13:15 oraz Rasa Drazdauskaite (Litwa) z czasem 01:13:22.
Pierwszym Polakiem na mecie był Szymon Kulka z czasem 01:04:18. Tuż za nim linię mety przekroczył Artur Kozłowski 01:05:10. Trzeci był Adam Nowicki z czasem 01:06:27.
Z Polek pierwsza na metę dotarła Angelika Mach z czasem 01:16:22. Dalej Karolina Pilarska z czasem 01:17:00 i Izabela Parszczyńska z czasem 01:19:17.

Więcej informacji o
11. PZU Półmaratonie Warszawskim
i jesiennym 38. PZU Maratonie Warszawskim  
na stronie internetowej www.pzupolmaratonwarszawski.com
 

Jesteś aktywny, regularnie ćwiczysz, biegasz? Twoja dieta musi dotrzymać Ci kroku!

Mądre bilansowanie posiłków to podstawa każdej dobrej diety. A jeżeli uprawiasz sport, choćby nawet rekreacyjnie, to w Twoim jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne. To one napędzą Cię do większego wysiłku i pozwolą cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Skorzystaj z kilku prostych rad, by w pełni i zdrowo cieszyć się aktywnym trybem życia.

Owoce i warzywa czyli bomby witaminowe na wyciągnięcie ręki
Charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, czyli przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii dostarczają do organizmu sporego zastrzyku witamin i składników mineralnych. Wspomagającej układ odpornościowy witaminy C nie szukaj wyłącznie w cytrusach, znajdziesz ją, i to w zadowalających ilościach, m.in. w kiszonej kapuście, jabłkach czy czerwonej i zielonej papryce. Skarbnicą witamin z grupy B przeciwdziałających nowotworom jest natomiast brukselka, cebula i czosnek. Zamiast słonych, niezdrowych przegryzek sięgaj po bogate w składniki mineralne i witaminy orzechy, pestki i nasiona.

Im mniej przetworzone, tym lepiej
Wybieraj produkty o najprostszym składzie, bez konserwantów, barwników i dodatków. Lubisz musli? Najlepiej samemu skomponować ulubioną mieszankę, łącząc ze sobą płatki owsiane i bakalie. Tylko tak będziesz pewien, że na śniadanie zamiast pożywnej porcji dobrych kalorii nie zjadasz zbędnych składników takich jak: cukier, sól, syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy i inne.


Jak najdalej od chipsów i burgerów
Do produktów wysoko przetworzonych należą słone przekąski i fast foody, lepiej ich unikać. Oprócz soli zawierają bowiem cukier, są wysokokaloryczne i ubogie w witaminy i składniki mineralne. I oczywiście bardzo tłuste. Ważne: nie każdy tłuszcz jest zły, ale ten z fast foodów do dobrych nie należy.

Bilansuj posiłki  
Najbardziej kaloryczny powinien być obiad, potem śniadanie, kolacja i przekąski. Jednak i tę zasadę trzeba dostosować do człowieka, jego trybu życia. Osoba o umiarkowanej aktywności fizycznej powinna zjadać dziennie 3–4 g węglowodanów na każdy kilogram masy ciała, a białka 1,2–1,5 g na kilogram masy ciała. Zawartość białka w diecie można nieznacznie zwiększyć, gdy staramy się pozbyć nadmiaru tkanki tłuszczowej. Prawidłowa ilość tłuszczu w diecie wynosi 25–35% dziennego zapotrzebowania na energię. Te ogólne zasady trzeba dostosować do indywidualnych potrzeb.

Źródło informacji: www.dajemyrade.pl
Materiał powstał pod patronatem PZU Zdrowie