Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Czeko, czeko, czekolada!

Dodano: 01/12/2015 - Nr 48 z 2 grudnia 2015
Jedzenie czekolady to nie tylko rozkosz dla podniebienia. Oprócz walorów smakowych znane są także jej właściwości prozdrowotne. Nie bójmy się więc serwować sobie tej słodkiej przekąski Wiadomo, że zjedzenie kawałka czekolady wpływa na poprawę naszego nastroju. Zawarte są w niej bowiem tryptofan, aminokwas uwalniający w organizmie serotoninę – czyli popularny hormon szczęścia, i fenetylamina wywołująca uczucie podniecenia i zadowolenia. Choć dla wielu to wystarczający argument, by usprawiedliwić sięgnięcie po tę smaczną pokusę, warto wiedzieć, że dobry humor to niejedyna korzyść płynąca z jedzenia tego smakołyku. Naukowcy od dawna rozpisują się na temat prozdrowotnych właściwości czekolady, z zaznaczeniem, że dotyczy to jej gorzkiej wersji. Ta zawiera bowiem najwięcej miazgi kakaowej (powinno się wybierać tabliczki, które mają minimum 70 proc. tego składnika, a im go więcej, tym lepiej), w której zawarte są cenne dla zdrowia substancje, m.in. flawonoidy (związki z
     
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze