Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niezwykła moc szmaragdowego pyłu

Dodano: 05/06/2018 - Nr 23 z 6 czerwca 2018
To nie tylko silny antyoksydant i esencjonalny napój. Japońska zielona Matcha dodana do całkiem tradycyjnych dań sprawi, że nabiorą one zielonego koloru i niepowtarzalnego, intensywnego smaku. Drobny, szmaragdowy pył otrzymuje się ze startych liści szczepu herbacianego Camellia sinensis. Uprawa tej odmiany jest wyjątkowo pracochłonna i trudna. Na 20 dni przed zbiorami herbaciane krzewy przykrywane są trzcinowymi matami, które mają chronić liście przed promieniami słonecznymi. W ten sposób chlorofil obecny w liściach nie ulega przekształceniu, a wzrost liści zostaje spowolniony. Zebrane liście są suszone, a następnie mielone w kamiennych młynkach na drobny pył i przechowywane w specjalnych naczyniach, tak aby uniknąć kontaktu ze światłem, co może przyczynić się do utraty wyjątkowych właściwości tej herbaty. Matcha parzona jest podczas specjalnej starej japońskiej ceremonii zwanej chanoyu. Otrzymany napar ma charakterystyczny jasnozielony kolor oraz piankę. Herbatę
     
25%
pozostało do przeczytania: 75%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze