Biała królowa Świąt. Skromny składnik – bogactwo na stole

ŻYWIENIE [MĄKA]
Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych ciast, takich jak pierniki, makowce, keksy, serniki, a także bez pierogów czy uszek z grzybami. Żadnej z tych potraw nie dałoby się zrobić bez mąki, którą, nie bez przyczyny, nazywa się królową świąt.


Spożywanie produktów zbożowych zalecane jest przez Instytut Żywności i Żywienia i wyeksponowane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wyroby wytwarzane ze zbóż są ważnym elementem prawidłowego i zbilansowanego posiłku. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a także wielu cennych składników mineralnych i witamin. Ich regularne spożywanie wspomaga działania wzmacniające i oczyszczające organizm, a także wpływa na koncentrację oraz funkcjonowanie układu pokarmowego.
– Polska jest jednym z czołowych producentów zbóż na świecie. Najwyższa ich jakość wpływa bezpośrednio na jakość mąk oraz innych produktów, które z nich powstają. Te z kolei, jak wiadomo, mają niezwykle duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – tłumaczy Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż. – Od kilku lat prowadzimy działania edukacyjne, których celem jest zachęcenie do urozmaicania swojej diety poprzez włączenie do niej właśnie wyrobów zbożowych – informuje Rafał Mładanowicz.
Produkty zbożowe dzielą się na uzyskane z pełnego ziarna oraz na produkty z ziarna oczyszczonego (rafinowanego). Produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie części ziarna – okrywę nasienną (otręby), zarodki (kiełki) i bielmo. Przykładowe produkty z pełnego ziarna to: mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, brązowy ryż i chleb razowy. Najczęściej jednak korzystamy ze zbożowych dobrodziejstw w formie różnego rodzaju wypieków (chleba, ciast, ciasteczek), a także klusek, pierogów, makaronów czy naleśników. Podstawą tych wszystkich produktów jest mąka.

Krupczatka, poznańska czy tortowa?
Mąki można podzielić ze względu na rodzaj stosowanego surowca (ziarna), gdzie wciąż najpopularniejszą jest mąka pszenna, otrzymywana z ziarna pszenicy. W zależności od tego, jak drobno zmielone jest ziarno i jaką ma zawartość wyróżniamy różne typy mąki. Delikatniejszą i bielszą mąkę pozyskuje się głównie z wewnętrznej części ziarna – tzw. bielma. W ciemniejszych mąkach, np. pełnoziarnistej, oprócz bielma znajdziemy również fragmenty jego zewnętrznej warstwy – tzw. okrywy owocowo-nasiennej. Mąki z wyższą jej zawartością posiadają cenne dla naszego zdrowia składniki, np. błonnik i minerały.

Jak dobrać odpowiedni typ mąki?
Mając na uwadze różnorodność potraw przygotowywanych na bazie mąki, warto również zwrócić uwagę na to, czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do sukcesu przy przygotowywaniu świątecznych wypieków, dlatego warto poznać podstawowe typy mąk i ich przeznaczenie. – Ponieważ mąka ma tak wiele zastosowań, warto też zwrócić uwagę, aby do każdego z nich wybrać odpowiedni rodzaj. W tym celu najlepiej kierować się jej typem – np. do puszystych ciast biszkoptowych najlepszy jest typ 450, czyli tzw. mąka tortowa, typ 550, czyli mąka luksusowa, sprawdzi się przy ciastach drożdżowych, ale też różnego rodzaju kluskach. Do ciast kruchych najlepsza jest mąka krupczatka. Do pieczenia chleba warto sięgnąć po mąkę typu 650 – radzi Michał Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Świąteczne przysmaki
Na bazie mąki powstaje wiele potraw, bez których święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć. Jednak obok tych tradycyjnych przysmaków na stołach coraz częściej pojawiają się także dania, które, choć wciąż wpisujące się w tradycję naszych świąt i ich niepowtarzalną atmosferę, są mniej oczywiste. Zachowując tradycję, warto wpleść w świąteczne przepisy coś niestandardowego. Dobrze jest modyfikować tradycyjne dania tak, aby każde święta mogły smakować nieco inaczej. Można więc w uzupełnieniu do standardowych pierniczków, bez których święta się nie obejdą, przygotować np. trufle czekoladowo-pomarańczowe czy świąteczne biscotti. Są one niemal tak samo łatwe w przyrządzeniu, a na pewno mile zaskoczą wszystkich gości. Inna propozycja to przygotowanie popularnego makaronu z makiem, ale… w wersji zapiekanej pod koglem moglem. Podczas kulinarnych eksperymentów, w przedświątecznej gorączce przygotowań warto pamiętać przede wszystkim o jakości wybieranych produktów. Powinna być ona jak najwyższa – nikt z nas nie chciałby bowiem zostać niemile zaskoczonym podczas kulinarnych eksperymentów przed tą jedyną w swoim rodzaju kolacją w roku.

PRZEPISY:

Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 jajko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Skórka kandyzowana:
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru

Ponadto:
100g mascarpone
30ml likieru pomarańczowego
kakao DecoMorreno
do obtoczenia kulek

Przygotowanie:
1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez ok. 20 min. Odstawić do ostudzenia i przeschnięcia.
2. Obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok. 2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje, a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.
3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki.
4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.
Smacznego!



 
Artykuł przygotowany pod patronatem Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.