Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Moc cierpkich jagód

Dodano: 12/12/2017 - Nr 50 z 13 grudnia 2017
Późną jesienią w lasach, na podmokłych terenach, można znaleźć podobne do jagód krzaczki z czerwonymi, soczystymi owocami o cierpkim smaku. To żurawina błotna – najpopularniejsza odmiana tej rośliny w Polsce. Na tych, którzy przegapili okres zbiorów, w supermarketach czeka jej amerykańska kuzynka. Wizerunek czerwonych, jędrnych owoców żurawiny możemy spotkać na etykietach wielu produktów dostępnych w sklepach – herbatek, soków, słodyczy... To także nieodłączny składnik menu Podhala – oscypek z żurawiną smakuje wybornie. A żurawinowa konfitura to tradycyjny dodatek do pieczonych mięs ze świątecznego stołu. Owoce żurawiny ze względu na zawartość naturalnego kwasu benzoesowego (popularnego konserwantu stosowanego w celu przedłużenia przydatności spożywczej żywności) można przechowywać przez długi czas po zerwaniu, ponieważ zachowują trwałość i świeżość. Świeża żurawina przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku może wytrzymać nawet trzy miesiące. Suszona – kilka
     
17%
pozostało do przeczytania: 83%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze