Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Słońca jesieni

Dodano: 31/10/2017 - Nr 44 z 31 października 2017
Przed wiekami bardzo ceniona, dziś kulinarnie trochę zapomniana. Warto jednak zaprosić ją do stołu, a właściwie na stół… Dynia to przedstawicielka licznej rodziny dyniowatych, do której należą również arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. Owocem dyni jest jagoda, występująca w różnych kształtach: kulistym, owalnym spłaszczonym i wydłużonym, charakteryzująca się soczystym miąższem, zawartością dużej ilości nasion oraz twardą łupiną. Chociaż rodzajów dyni jest mnóstwo, to najczęściej uprawia się: zwyczajną, olbrzymią, piżmową, figolistną, hokkaido i ayote. W Polsce największą popularnością wśród hodowców cieszą się dwa pierwsze gatunki o żółto-pomarańczowym miąższu. W kuchni dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa przygotowuje się zupę, racuchy, farsz do naleśników, a nawet ciasto czy dżem. Miąższ należy wcześniej upiec lub ugotować, gdyż surowy pozbawiony jest smaku. W kuchni wykorzystuje się także pestki dyni
     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze