Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Wytworny smak DLA WSZYSTKICH

Dodano: 10/10/2017 - Nr 41 z 11 października 2017
Sery pleśniowe to jedne z produktów uznawanych do niedawna za ekskluzywne. Dziś szturmem zdobywają nasze stoły i wykwintnym smakiem cieszą podniebienia. Powstają z pasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki. Wśród nich znajdziemy m.in. te z porostem białej pleśni, czyli na przykład popularne u nas Brie i Camembert. Sery z porostem pleśni można jadać jako samodzielne przekąski, serwować w formie przystawki lub wykorzystać jako składnik na przykład sałatek czy koreczków, a nawet sosów. Doskonale smakują smażone, zapiekane lub z grilla. Zawsze należy przechowywać je w lodówce – najlepiej w oryginalnym opakowaniu. Mniej więcej godzinę przed zaserwowaniem, należy je wyjąć, by wydobyć z nich pełnię aromatu. Wśród dostępnych na naszym rynku serów z białą pleśnią na szczególna uwagę zasługują produkty z oferty firmy MLEKOVITA. Sery La Polle Camembert i Brie produkowane są z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od modyfikacji genetycznych (GMO), co potwierdzają
     
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze