Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

​Gra w trzy kolory

Dodano: 03/05/2017 - Nr 18 z 4 maja 2017

Sezon na szparagi jest krótki. Trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, dlatego nie zwlekajmy i wprowadźmy je jak najszybciej do menu. Ze względu na kształt szparagom przypisywano miłosne moce i zdolność rozbudzania pożądania. Trudno jednoznacznie stwierdzić, ile w tym prawdy, faktem jest jednak, że ze względu na smak i liczne wartości odżywcze do dziś wzbudzają pożądanie wśród smakoszy. Szparagi występują w trzech kolorach, który uzyskują zależnie od dostępu do słońca. Najbardziej popularne są białe, uprawianie w specjalnych kopcach, gdzie rosną bez dostępu do światła słonecznego. Szparagi zielone i fioletowe swój kolor zawdzięczają wegetacji w dużym nasłonecznieniu. Jednak bez względu na kolor muszą być świeże. Aby sprawdzić świeżość szparagów, należy złamać łodygę. Powinna być sprężysta, a po przełamaniu musi wypłynąć z niej sok. Innym sposobem jest delikatne potarcie łodyg o siebie. Świeże będą wydawały charakterystyczny, „skrzypiący” dźwięk. Białe szparagi

     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze