Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Górski drapieżnik na talerzu

Dodano: 29/03/2017 - Nr 13 z 29 marca 2017
Wędkarze mówią, że pstrąga ciężko złowić – to inteligentna ryba. A warto na niego polować... w sklepach, bo jest smaczny i ma mało ości. Spośród licznych gatunków tej ryby w Polsce występuje pstrąg potokowy, źródlany. Można go spotkać w górskich potokach Beskidów, Tatr, Sudetów, Jury Krakowsko-Częstochowskiej, a także w rzekach Dolnego Śląska, Pomorza, na Warmii i Mazurach oraz w dopływach Warty. Wędkarze mówią, że jest niebywale inteligentny – szybko rozpoznaje zastawioną na niego pułapkę i zręcznie ją omija. Na rynku dostępny jest także hodowlany pstrąg tęczowy, który przywędrował do nas z Ameryki Północnej. Ryba ta żyjąc w niewoli, nie rezygnuje ze swych upodobań, Trzeba jej zapewnić czystą wodę oraz pożywienie naturalnego pochodzenia, w przeciwnym wypadku nie będzie się rozmnażała. Pstrąg ma smaczne, chude, delikatne mięso i stosunkowo mało ości. To sprawia, że jest jedną z ryb najczęściej goszczących na naszym stole. Można go smażyć, gotować, dusić, wędzić,
     
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze